De verschillende soorten lampen
In deze blog leggen we het verschil uit tussen de diverse lampsoorten. De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:
Uitleg over de lampsoorten
Je kunt bij Handyman kiezen uit Halogeen-, Spaar-, LED- of Filament LED-lampen.
De halogeenlamp is een variant op de gloeilamp: een met gas gevulde ballon met daarin een gloeidraad. Een halogeenlamp geeft een wittere, meer bruikbare kleur. Het rendement van een halogeenlamp ligt rond de 30%. Dit betekent dat 30% van de stroom die verbruikt wordt ook echt wordt omgezet in licht. Halogeenlampen worden vooral gebruikt in spotjes en ze gaan helaas niet zo lang mee, de maximale levensduur is 3,5 jaar.
Spaarlampen kan je vergelijken met een opgerolde TL-balk. Ze bevatten een beetje kwik, dat giftig is en schadelijk voor het milieu. Ga daarom voorzichtig om met gebroken spaarlampen; voer ze af via het chemisch afval. Een spaarlamp heeft een rendement van 40% en gaat tussen de 6 en 10 jaar mee. Qua lichtopbrengst staat een spaarlamp van 9-13 Watt gelijk aan de ouderwetse gloeilamp van 40Watt. Ze verbruiken dus veel minder energie en zijn veel zuiniger. Een spaarlamp moet even opwarmen; dit duurt soms wel een minuut. Ze kunnen daardoor minder goed tegen vaak achter elkaar aan-en-uit zetten. Als ze wat ouder zijn, kunnen ze gaan zoemen. Spaarlampen zijn er in verschillende wittinten. De gewone spaarlampen zijn niet dimbaar.
LED-lampen bestaan uit groepjes kleine leds. LED-lampen maken geen gebruik van gas, maar van een vaste stof om licht op te wekken. Een LED-lamp kan tot wel 50 jaar mee gaan! LED-lampen hebben een rendement van 50%, en zijn dus de meest zuinige lampen die je nu kunt krijgen. Bij het kopen van een LED-lamp let je op de “Lumen” in plaats van het wattage om de lichtopbrengst te vergelijken; hoe hoger het getal, hoe meer licht. Een LED-lamp van 1,2Watt kun je overigens vergelijken met een gloeilamp van 25Watt. Met “Kelvin” wordt de kleurtemperatuur aangegeven. Dat is de mate waarin het licht warm en gezellig of kil en ongezellig oogt. Hoe lager het getal, hoe warmer het licht. De kleurtemperatuur van een gloeilamp was ongeveer 2800 Kelvin. De meest warme kleurtemperatuur in LED is nu 2700 Kelvin, dus warmer dan een gloeilamp. Om een LED-lamp te dimmen heb je vanwege het lage wattage een speciale dimmer nodig.
FilamentLED-lampen zijn grotendeels gelijk aan gewone LED-lampen. Je kunt FilamentLED-lampen herkennen aan de gele gloeidraden. De kleurtemperatuur is nog meer te vergelijken met dat van een gloeilamp. Ook de lampvoet lijkt meer op de gloeilamp omdat het koelelement niet meer nodig is. Het licht kan hierdoor weer alle kanten op schijnen, in 360 graden, in tegenstelling tot een gewone LED-lamp die vooral naar voren schijnt.
Wat adviseert Handyman? Wil je op lange termijn geld besparen, ga dan voor LED-lampen. Het zijn de meest zuinige lampen die op dit moment te verkrijgen zijn. In aanschaf zijn ze iets duurder, maar je doet er (bijna) je hele leven mee. Daarnaast worden de lampen niet warm (prettig als ze dichter op je staan) en geven ze mooier (warmer) licht.
Lampen keuzehulp. Ben je eruit of je voor halogeen-, spaar-, LED- of filamentLED-lampen gaat? Dan is het belangrijk de juiste fitting te kiezen. Ook zijn er verschillende lampvormen verkrijgbaar, zoals de kaarslamp of klassieke lamp. Het is best lastig om te kiezen tussen alle lampen in ons assortiment. Om het je makkelijker te maken hebben we een handige lampen keuzehulp.