Verschillende soorten batterijen
In deze blog vind je uitleg over verschillende soorten batterijen. We verkopen voornamelijk batterijen van GP en Duracell.
De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:
De verschillende batterijsoorten
Er zijn batterijen die je één keer kunt gebruiken, zoals zink-koolstof, lithium en alkaline batterijen, en er zijn oplaadbare batterijen, meestal van NiMH. Deze laatste kun je dus vaker gebruiken door ze met een oplader op te laden.
- Zink-koolstof batterijen gaan kort mee; je vindt deze veel bij diverse budgetketens.
- Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu. Ze zijn op langere termijn duurder. Je gebruikt ze voor apparaten met een laag verbruik; zoals klokjes, rekenmachines, horloges of afstandsbedieningen.
- Lithium batterijen gaan nog langer mee, zijn beter bestand tegen vorst en kunnen een hoger piekvermogen leveren. Je gebruikt ze in apparaten die in korte tijd veel vermogen nodig hebben, zoals een cameraflitser.
- Oplaadbare batterijen gaan lang mee doordat ze tot wel 1000 keer opgeladen kunnen worden en zijn daardoor minder belastend voor het milieu. Op langere termijn zijn ze goedkoper. Ze kunnen langzaam leeglopen als ze niet gebruikt worden. Ze zijn vooral handig in apparaten met een hoog verbruik, zoals: camera’s, flitsers, op afstand bestuurbaar speelgoed en huistelefoons.
Verschillende modellen
De hierboven genoemde batterijsoorten zijn verkrijgbaar in verschillende modellen:
- AAA batterijen, Ook wel triple A, of potloodbatterijen genoemd.
- AA of penlite batterijen.
- C batterijen, of baby genoemd.
- D batterijen, oftewel mono.
- Blok batterijen (ook wel E-blok of 9-volts batterij genoemd).
- En als laatste knoopcel batterijen, in verschillende soorten en maten.
Tips
- Haal de batterijen uit het apparaat als deze langere tijd niet gebruikt word. Dit om te voorkomen dat de batterijen kunnen leeglopen en/of gaan lekken.
- Stel batterijen nooit bloot aan hoge temperaturen. Je hebt dan kans dat de batterij capaciteit verliest en er kán een chemische reactie ontstaan.
- Het is het beste om ze te bewaren in een koele en afgesloten ruimte zoals in een doosje. Op die manier wordt de zelfontlading beperkt omdat de temperatuur en de luchtvochtigheid relatief laag zijn.