SD-kaarten

SD staat voor Secure Digital. (Micro)SD-kaarten worden gebruikt voor het opslaan van foto’s en filmpjes op onder meer je smartphone of camera. Kun je bij het uitzoeken van een nieuwe geheugenkaart wat hulp gebruiken? Wij geven graag advies! Bij het aanschaffen van een SD-kaartje let je op de opslagcapaciteit, snelheidsklasse en UHS-klasse van het product. Wat dit inhoudt leggen we in deze blog uit. Om het je gemakkelijk te maken geven we bovendien aan welke geheugenkaart wij zelf zouden kiezen!

 

De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:

 

Het verschil tussen SD en microSD

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een “normale” SD-kaart en een microSD-kaart? Dat zit hem voornamelijk in het formaat. Het voorvoegsel micro betekent klein. Een microSD-kaart is in feite dan ook gewoon een kleine SD-kaart! SD-kaarten zijn veelal bedoeld voor (video)camera’s en laptops. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat in een klein apparaat zoals een smartphone geen ruimte is voor een grote geheugenkaart. Een microSD-kaart wordt dan ook vooral gebruikt in telefoons, tablets en navigatiesystemen. Je krijgt hier een microSD-adapter bij, zodat je het kaartje ook in je pc of laptop kunt gebruiken. Handig als je de foto’s die je met je telefoon hebt gemaakt op je computer wilt zetten!

 

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit geeft aan hoeveel afbeeldingen en/of video’s je op kunt slaan. Je vindt de hoogte hiervan zowel op de verpakking als op het product zelf. Op basis van de opslagcapaciteit worden alle geheugenkaarten ingedeeld in drie categorieën. Dit geldt zowel voor SD- als microSD.

  1. Standaard SD: De capaciteit van standaard SD-kaarten is maximaal 4 GB. Omdat dit voor de meeste mensen te weinig is om al hun bestanden op te slaan, bieden wij geheugenkaartjes uit deze categorie niet meer aan op onze website.
  2. SDHC: HC staat voor High Capacity, ofwel hoge capaciteit. Je kunt hierop aanzienlijk meer bestanden kwijt dan op een standaard SD-kaart. Alle geheugenkaarten met een opslagcapaciteit tussen 8 en 32 GB vallen onder deze categorie.
  3. SDXC: XC duidt op Extended Capacity. Deze categorie heeft een nóg hogere opslagcapaciteit, variërend van 64 tot 2000 GB (=2 TB). Ook is de lees- en schrijfsnelheid (hier komen we later op terug) in veel gevallen hoger.

Aan het logo op het apparaat zie je welke kaart(en) je kunt gebruiken. Staat er een SDHC logo op, dan zijn zowel SDHC als standaard SD kaarten geschikt. In apparaten met het SDXC logo passen geheugenkaarten uit alle drie de categorieën.  

 

De klasse van een (micro)SD-kaart

Naast de opslagcapaciteit, staat op iedere (micro)SD-kaart nog een getal: de snelheidsklasse. Dit getal wordt op de kaart weergegeven in de letter C. De klasse geeft de minimale schrijfsnelheid aan. Dit is de snelheid waarmee bestanden worden opgeslagen op de geheugenkaart. Hoe hoger de schrijfsnelheid/klasse, hoe sneller achter elkaar foto’s genomen kunnen worden. Je hebt klasse 2, 4, 6, en 10. Steeds meer apparaten presteren het beste met een klasse 10 kaart. Omdat de nieuwste smartphones filmen in Full HD is een lagere klasse voor deze apparaten bijvoorbeeld te laag, met haperende video’s tot gevolg. Daarom verkoopt Handyman enkel klasse 10 geheugenkaarten. Hierbij is de minimale (gegarandeerde) schrijfsnelheid 10 MB/seconde. In de praktijk ligt deze snelheid vaak hoger! Met de aanschaf van onze Integral geheugenkaartjes ben je dus verzekerd van vloeiende opnames. De maximale leessnelheid -de snelheid waarmee bestanden van de kaart overgezet worden op de pc- loopt zelfs op tot 80MB/seconde. 

 

UHS-klasse

Een uitbreiding op de snelheidsklasse is de UHS-klasse. Deze afkorting staat voor Ultra High Speed. De UHS-klasse wordt met Romeinse cijfers op de kaart weergegeven. Je hebt UHS-l en UHS-ll. UHS-l betekent vaak een gemiddelde snelheid van 45 MB/s. Daarnaast staat op het kaartje een “U” met een getal erin, 1 of 3. Dit geeft nogmaals de minimale schrijfsnelheid aan; 10 MB/seconde of 30 MB/seconde.

 

Hulp bij keuzestress

Je weet nu waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe geheugenkaart. Maar misschien is dit verhaal nog iets te abstract voor je. Om goed in te kunnen schatten welk product het beste bij jou past, zie je hieronder hoeveel foto’s of video’s je bij benadering op onze geheugenkaarten op kunt slaan. Hoeveel ruimte een foto of filmpje precies inneemt hangt overigens ook af van de instellingen en eigenschappen van het apparaat. Full-HD video’s nemen bijvoorbeeld veel ruimte in, en foto’s met een hogere resolutie vereisen meer geheugenopslag.

 

Opslagcapaciteit 8 GB: 2288 foto's | 80 minuten video

Opslagcapaciteit 16 GB: 4577 foto's | 160 minuten video

Opslagcapaciteit 32 GB: 9154 foto's | 320 minuten video

Opslagcapaciteit 64 GB: 18.308 foto's | 640 minuten video

Opslagcapaciteit 128 GB: 36.616 foto's | 1280 minuten video

 

Handyman’s keuze

Het is erg vervelend om er op vakantie of tijdens een gezellig feest achter te komen dat je geen foto’s meer kunt maken dankzij een volle geheugenopslag. Zelfs als je niet veel foto’s maakt met je telefoon kan het geheugen nog snel vol raken. Dit is te danken aan de apps die je hebt geïnstalleerd en afbeeldingen of video’s die (automatisch) via WhatsApp worden gedownload. Wij raden daarom aan om een totale opslagcapaciteit van 64 of 128 GB in huis te hebben, omdat je beter ruimte over kunt houden dan tekort komen. Speel op veilig door deze capaciteit te spreiden over meerdere kaartjes van 32 GB; mocht je een geheugenkaart kwijtraken tijdens je vakantie, dan heb je gelukkig de bestanden op de andere kaart(en) nog.